Afstemmen op je baby

Afstemmen op je baby

Onderzoekers ontdekten, dat wederzijdse vreugde de basis voor is voor betere hersengroei. Een baby voelt zich veiliger in de wetenschap dat "het leven goed is, omdat ik (ouder) geniet van het leven wanneer hij/zij bij mij is”. Baby's zuigen genegenheid en liefde op door hun huid. Elke baby heeft zachte aanraking en tederheid nodig. Het vasthouden van je baby zorgt niet alleen voor plezier en geruststelling, het is ook essentieel bij het kalmeren en de regulatie van moeilijke gevoelens.

Blije baby.jpg

Wat kun je als ouder doen?

  • Blijf met aandacht naar je baby kijken, ook als het wegkijkt voor als je kindje weer wil terugkijken. Na ongeveer zes weken zal je baby regelmatig op jouw ogen focussen, concentreer je regelmatig op wat je uit zijn ogen denkt te lezen. Oogcontact zorgt voor een gevoel van geruststelling en verbinding met je baby.
  • Volg waar mogelijk de blik van je baby: voor een veilige hechting is een verzorger nodig, die gevoelig is en reageert op de behoeften van haar/zijn kind. De bereidheid om subtiel te antwoorden op verzoeken om aandacht, troost, vasthouden, verkenning en ontdekking (met jou in de buurt), zullen zorgen voor een groter gevoel van veiligheid voor je baby.

Ja maar…..

Je kunt een baby niet verwennen, in tegenstelling tot wat mensen misschien zeggen. Dat je je kind misschien schaadt als je "te snel reageert" op zijn/haar behoeften. Het is niet mogelijk om een baby te verwennen met de juiste aandacht. Onderzoekers vinden dat ontvankelijke ouders kinderen hebben, die minder veeleisend en zelfredzamer zijn naarmate ze ouder worden, dan minder toegeeflijke.

  • Blijf bij je baby als deze moeilijke gevoelens ervaart: jonge kinderen hebben vaak gevoelens van woede, pijn, verdriet of angst, die ze nog moeilijk zelf kunnen reguleren. Wanneer je baby intense gevoelens ervaart, blijf bij hem/haar totdat het gevoel is verwerkt. Jouw kindje leert dan basisvertrouwen: "Iemand is hier bij mij als ik in moeilijkheden of pijn ben", en ik kan erop rekenen dat er dan hulp komt.

  • Praat hardop over gevoelens: door vanaf het begin hardop te praten over gevoelens (van je baby en van jezelf) zal het je kindje helpen om uiteindelijk gevoelens te benoemen en beseffen dat ze kunnen worden gedeeld. Naarmate je kindje ouder wordt, zal hij zich realiseren dat gevoelens kunnen worden benoemd (boos, verdrietig, blij en bang) en besproken met een ander, waardoor er een einde aan komt ze nog te moeten reguleren.

Fouten maken we allemaal. Perfectie is onmogelijk in ouderschap, in feite zelfs niet aanbevolen. Een kind wat weet dat iedereen in het gezin fouten maakt en dat ze uiteindelijk worden opgelost, zal zich veiliger voelen dan een kind dat denkt dat alles de eerste keer goed moet zijn.

Wees groter, sterker, wijzer en liefdevol: De kern van veilige gehechtheid is dat een kind erop vertrouwt dat zijn ouders hem liefdevolle grenzen bieden, bescherming en stevige begeleiding tijdens moeilijkheden in het leven.

Eigenlijk, hebben we allemaal deze behoefte weleens, ongeacht onze leeftijd.

Posted on nov 25, 2019.