Draaiend Verzorgen baby

Het Draaiend Verzorgen van een baby, waar is het goed voor?

Een wereld van verschil

Zodra een baby geboren wordt treedt er een grote verandering op in de omstandigheden, waarin hij tot dan toe heeft geleefd. Hij komt uit een warm (vrucht-) waterbad, waar hij ongestoord in heeft kunnen dobberen. Vaak ondersteboven, zich onbewust van boven, onder, links en rechts.

De baby komt in een ruime wereld, waarin zwaartekracht bestaat en waarin er allerlei handelingen met hem gedaan worden;

  • het optillen, neerleggen en verplaatsen, waarbij hij de zwaartekracht op zijn lijfje voelt
  • het verzorgen van zijn lichaampje met aanraking over zijn hele lijfje, wat hij nog niet kent
  • en het ervaren van de enorme ruimte om zich heen!

IMG_4750.JPG

Je lijf voelen

Na de geboorte voelt het lijf van een baby, voor zijn gevoel, zwaar aan en hij voelt niet langer de bekende, veilige kaders waarbinnen hij in de baarmoeder heeft gezeten. Voor zijn gevoel leeft een baby nog zeker 3 maanden in symbiose, één met het lichaam van zijn moeder.

Door steeds handcontact te houden met een baby, geef je hem dat veilige gevoel, van voor de geboorte, weer terug. Daardoor zal een baby rustiger zijn tijdens verzorgingsmomenten. Dit “Hands-on“ geeft vertrouwen en komt de hechting tussen ouder en kind, alsmede de ontwikkeling ten goede.

Omdat een pasgeboren baby nog niet zijn hele lijf goed voelt is het van belang hem Basisbevestigend te tillen en dragen. Dit gebeurd als een baby opgepakt wordt bij de hoofd/schouderpartij en ondersteund wordt aan het bekken. De basis voor een (optimale) ontwikkeling is je veilig voelen.

Ruimtelijk gevoel

Bovenop de ontwikkeling van basisvertrouwen kan een lichamelijke- of motorische ontwikkeling gaan groeien. Als deze basis stevig is, zal alles wat er bovenop komt te staan ook steviger worden. Om je lijfje goed te kunnen besturen, moet je het kunnen voelen. Daarvoor legt een baby miljarden zenuwcellen aan in zijn hele lichaampje. De verschoningsmomenten zijn dé momenten, waarop een ouder zijn baby aanraakt en hij veel zenuwcellen kan aanleggen. Door dit Draaiend te doen kan dit optimaal plaatsvinden.

De beste manier om dit te doen is de baby te benaderen vanuit de positie waarin hij recht voor je ligt. Met de voeten dichtbij je en zijn hoofdje het verst van je af, zodat er steeds oogcontact mogelijk is. In deze positie draai je de baby afwisselend naar links, rechts en, voor het afdrogen van de rug en het sluiten van knoopjes of drukkers op de rug, naar de buikpositie.

Het aanleggen van zenuwcellen in het gehele lijfje, wat hiermee gebeurd, is nodig om het gevoel te ontwikkelen dat er een links/rechts en boven/onder bestaat in je lijf, maar ook daarbuiten.

Kinderen die dit optimaal ontwikkelen, hebben kans op een beter ontwikkeld richtingsgevoel en betere motorische eigenschappen. Een mindere ontwikkeling kan leiden tot meer moeten compenseren om dezelfde bewegingen te beheersen wat later tot een vroege burn-out kan leiden.

Dit Basisbevestigend tillen en dragen blijft gedurende het eerste jaar belangrijk, dus ook bij het tillen van je baby uit de kinderstoel als hij eenmaal kan zitten.

Het draaiend verzorgen, basisbevestigend tillen en dragen en het hands-on kom ik graag laten zien.

Saskia Bionda-de Zwijger

Posted on okt 09, 2019.