Hoe kun je een baby troosten?

Huilen

Het huilen van een baby gaat door merg en been. Vaak weten baby's precies die toonhoogte te vinden, die bij ouders een gevoelige snaar raakt. Intuïtief pakken ouders hun baby vaak op, wiegen en sussen het, waarna het stil wordt. Toch zijn er situaties, waarin deze technieken niet helpen.

Huilende baby.png

Eén van de onderwerpen op babycongressen gaan steevast over het huilen van baby's. Het blijft een actueel onderwerp, waar elke ouder mee te maken krijgt.

Huilen als communicatiemiddel

Niet zo zeer de toon van het huilen blijkt ervoor te zorgen dat ouders in actie komen om hun baby te pakken, maar de toonhoogte van het huilen. Deze zit vaak tussen het geluid van een grasmaaier en een cirkelzaag in en heeft nabijheid-bevorderend gedrag tot doel. Een baby is kwetsbaar en het huilen is puur bedoeld de ouder in de buurt te hebben, zodat hij de baby kan helpen. Het huilen begint vaak met een zacht roepen, wat uiteindelijk alarmfase 1 kan worden, als dat nodig blijkt te zijn.

Wat doet het huilen van een baby met ouders?

In de meeste gevallen roept babygehuil gevoelens op van empathie, maar als het huilen aan blijft houden, aanzwelt qua volume of in de nachtelijke uren door blijft gaan, dan kunnen er ook andere gevoelens opkomen.

 • "Ik ben zo moe, ik wil zo graag slapen"
 • "Wat zullen de buren wel niet denken?"
 • "Ik weet het niet meer, ik heb alles al geprobeerd"

Gedachten als: "Ik moet mijn eigen kind toch stil kunnen krijgen" en "Hij wil niet bij mij zijn" kunnen opkomen. De verantwoordelijkheid voor een eigen kind drukt heel zwaar op ouders.

Baby huilt.jpg

Waar kan op gelet worden als een baby huilt?

Een baby huilt, omdat hij een behoefte heeft, niet omdat hij de ouder niet aardig vindt. Hij wil niets liever dan bij zijn ouders zijn.

Als ouder van een baby heb je inzicht in het verloop van de dag en wat jouw baby heeft meegemaakt. Vraag je daarom altijd eerst af;

 • Hoe oud is mijn baby en in welke ontwikkelingsfase zit hij? Kan het daarmee te maken hebben? Lees erover.
 • Hoe laat heeft mijn kindje gegeten en hoe verliep deze voeding? Hoe lang en effectief was deze?
 • Wat is er daarna gebeurd? Is hij direct weer in slaap gevallen? Was er een verzorgingsmoment? Hoe verliep dat?
 • Waar is mijn baby in slaap gevallen? Waar wordt hij wakker?
 • Welke geluiden maakt mijn baby in het voorstadium van hard huilen? Wil je Babytaal leren?
 • Wat is te zien aan de lichaamtaal van de baby?
 • In welke slaapfase zit de baby?
 • Waaraan zou mijn baby behoefte kunnen hebben?

Voeding

Aan de hand van het vorige eetmoment kunnen ouders vaak ongeveer voorspellen, wanneer hun baby weer wakker wordt. Ze zitten in een bepaald ritme van voeden/slapen. Afhankelijk van de soort voeding, borst- of kunstvoeding, kan er minder of meer tijd zitten tussen voedingsmomenten. Moedermelk is lichter verteerbaar dan kunstvoeding, dus kan een borstgevoede baby alweer eerder wakker worden dan een met kunstvoeding gevoede baby. Maar dat hoeft niet. Redenen waarom dit anders kan zijn;

 • De vorige voeding was minder lang/effectief en soms willen baby's liever vaker een kleine voeding, dan een overvloedig Kerstdiner
 • De baby zit in zijn regeldagen (3, 6 weken en 3, 6 maanden) en komt eerder om de productie te verhogen
 • De baby heeft veel energie verloren met huilen of een badje of vocht verloren door warmte of koorts (dorst), waardoor hij eerder komt dan verwacht.
 • De mondmotoriek is niet optimaal (meer), waardoor het drinken mogelijk minder effectief is. Hoe is de groei?
 • De baby was nog niet hongerig en heeft meer liggen sabbelen, dan echt drinken; let op het drinkproces!
 • De baby is wakker geworden omdat hem iets anders dwarszit

Lucht

Bij het drinken en huilen kan een baby lucht inslikken. Als een baby op zijn rug ligt, kan hij deze lucht niet kwijt. Soms komt niet alle lucht er met een boertje uit. Dan kan het zijn dat een baby na zijn eerste slaapcyclus van 45-60 minuten wakker wordt en hulp vraagt bij het opboeren van de rest van de lucht.

Babys Slaapcyclus.png

Deze "ik moet boeren" signalen kunnen zijn;

 • Wrikkend bewegen in bed
 • Het middenrif drukt de borstkas op, teneinde de lucht kwijt te raken, wat korte Eh-Eh-Eh-klanken geeft

Hebben ouders de signalen dat de baby moet boeren gemist, dan gaat de lucht verder de darmen in en kan daar kramp veroorzaken. Het kan een half uurtje duren, voordat deze krampaanvallen weer over zijn.

Signalen van darmkrampjes kunnen zijn:

 • Huilen in vlagen
 • Van pijnvertrokken gezichtje
 • De baby kronkelt en trekt zijn beentjes op (krimpt ineen) of overstrekt zich juist als een stijve plank
 • De vuistjes van de baby zijn gebald, met de duimpjes eruit (pijn)
 • Het huilen klinkt als Eairh

Haptonomisch dragen.jpg

Door je kindje haptonomisch, met zijn buikje op de arm te dragen en lichte druk te zetten, help je het door deze periode heen. Zuigen is ook troost, evenals warmte (kruik) en bemoedigende woorden. Door het huilen, vanwege darmkrampjes, kan een baby zo vermoeid raken dat hij in slaap valt of juist over zijn slaap heen is en daardoor te weinig slaap krijgt.

Moeheid

Tot een maand of 5 heeft een baby een slaap/wakker-ritme van 1 à 1,5 uur wakker/2 à 3 uur slapen. Slaapbehoefte van een baby zie je aan:

 • Wit wegtrekken
 • Wegkijken (geen oogcontact meer willen)
 • Drukker bewegen
 • Jengelen
 • Auw- of Ohw huilen, een combinatie van gapen en huilen

Een oververmoeide baby kan zijn lijfje niet meer stil houden en slaat zichzelf soms (geen controle over zijn armpjes). Een zeer duidelijk lichaamssignaal van moeheid is het duimpje in het gesloten vuistje.

Over alerte baby.jpg

Bij een over-alerte baby tenslotte kun je grote ogen zien, ze gapen maar zijn weer alert; een baby die alles lijkt te willen meemaken, die kort drinkt en dan weer rondkijkt en die zijn slaap/waak-ritme heeft omgedraaid; uurtje slapen/2 à 3 uur wakker. De groei van de baby kan stagneren, dan wel verminderen.

ingebakerd.png

Baby's tot 4 maanden kunnen, bij het inslapen, geholpen worden hun lijfje rustig te houden door ze in te bakeren. Lees de aanbevelingen over veilig inbakeren op: https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/slapen/beddengoed-voor-kinderen/inbakeren Baker niet in bij ziekte, koorts of als je baby zich op de buik kan draaien en zorg ervoor dat hij zijn beentjes kan optrekken voor een optimale heupontwikkeling. Om voedingssignalen te kunnen geven met de handjes, kunnen die onder het hoofdje ingepakt worden.

Ongemak aan de huid

Bij ongemak aan de huid; koud/warm, kriebel of nattigheid van een vieze luier kan een baby een Heh-geluid maken. De enige remedie is dan het ongemak te verhelpen. Soms kun je dit Heh-huilen ook in de REM-slaap van baby's horen. Ze zijn niet helemaal wakker nog, maar vinden het erg prettig om even van positie veranderd te worden. (Ga jezelf maar na: als je te lang in één houding hebt gelegen, dan slaapt je bil, of voelt je arm of been niet prettig).

Stress-reductie

Gedurende de dag maakt een baby van alles mee, wat hij nog niet snapt, kan plaatsen en wat soms best beangstigend kan zijn. Denk je eens in; je bent een 4 maanden oude baby en kunt net omdraaien. Je ouders hebben je wat meer ruimte gegeven om te spelen en je op de grond op een kleed gelegd. De buurvrouw is op visite met haar 3-jarige zoontje, die contstant langs je heen rent met speelgoed, wat hij aan zijn moeder laat zien. Als het jochie op je valt, kun je niet wegkomen. 's Avonds moet je van deze opgebouwde stress af. Dit kan een baby nog niet zelf kwijt. Hiervoor heeft hij de hulp van zijn ouders nodig. Dit heet co-regulatie van spanning/stress. De opgebouwde spanning kan een baby alleen kwijt door te huilen, of door Huid-op-Huid contact met een ander mens. Door spanning wordt er o.a. Cortisol in een lichaam afgescheiden, wat door Oxytocine weer naar beneden wordt gebracht. Door Huid-Op-Huid contact maken ouder en baby dit "Liefdeshormoon" aan.

Prematuren

Bouwt je prematuur-geboren baby steeds teveel spanning op met uitjes? Dan kun je hem in een draagdoek meenemen. Zorg ervoor dat een deel van zijn blote huid bv. het gezichtje tegen je blote decolleté ligt of op de blote borst van je man. Of ga nog even zonder de baby op stap. Regelmaat en voorspelbare handelingen in het leven van je baby geven een baby een veilig gevoel.

Troosten

Zorg dat je zelf rustig bent. De baby voelt de gemoedstoestand van zijn ouders aan.

Jonge babytjes worden vaak rustig zodra de ouder de omstandigheden van de baarmoeder nabootst.

Vertel de baby dat het niet leuk is om pijn te hebben, als je vermoedt dat dat de oorzaak is.

De geruststellende stem van de ouders is belangrijk om de baby weer uit het emotiedal te halen. Huilen is soms ook spanning kwijt moeten, maar laat een baby dit niet alleen doen.

Hou de baby prettig stevig vast en let op signalen van wegduwen of van je weg bewegen. Sta dit toe en kijk of de baby liever op schoot wil zitten met jouw handen achter zijn hoofd/schouderpartij.

Probeer te verwoorden welke emoties je bij de baby ziet, maar laat je er niet in meeslepen. Vaak houdt het huilen na een tijdje op en valt de baby ontspannen in slaap. Huilen lucht op.

In de liefdevolle armen van zijn ouders heeft het huilen geen nadelige gevolgen voor de baby.

Posted on okt 08, 2019.