Vroege voedingssignalen

Het belang van het herkennen van vroege voedingssignalen

Een pasgeboren baby laat via lichaamstaal weten dat hij honger heeft. Zodra hij wakker wordt kun je vroege voedingssignalen zien als smakken, zoekgedrag naar de borst, uitrekken, gapen en op handjes sabbelen.

IMG_3628.JPG

In deze stadia is een baby nog rustig en goed aan te leggen. Huilen is een laat signaal. Dan gaat een baby vaak pas goed aan de borst als hij eerst gekalmeerd is. Bij een baby, die voor de uitgerekende datum geboren is, kan het huilen energieverlies geven, waardoor hij niet lang genoeg drinkt en snel weer in slaap valt. Hierdoor krijgt hij mogelijk minder voeding binnen en kan de groei stagneren, of zelfs afnemen.

Nabijheid

Om de signalen van je baby in een vroeg stadium te kunnen herkennen, is het van belang hem in de buurt te houden. Rooming-in, Co-sleeping of het bedje van je baby naast de jouwe zetten vergemakkelijkt het oppikken van signalen. Zo kun je gemakkelijker bepalen of je kindje al toe is aan een voeding, of dat hem een boertje of iets anders dwarszit. In het begin zal het best een uitdaging zijn de signalen van je baby goed te interpreteren, maar in de loop van de tijd wordt dit steeds gemakkelijker.

Babytaal

Naast lichamelijke signalen zendt een baby reflexmatig ook een geluid uit, waaraan je kunt horen of hij honger heeft. Dit geluid wordt geproduceert doordat je baby al zuigende bewegingen met zijn mondje maakt als hij wakker ligt te worden. Dit kun je, in het voorstadium van het hardere huilen, waarnemen aan je baby:

  • Tongbewegingen

  • Smakkende geluiden

  • Een tong, die op- en neergaat in het mondje

  • Een Neh-geluid, met de nadruk op de "N"

Kijk op https://youtu.be/YDEUPCX0ikI om het Neh-huiltje te beluisteren.

Je baby voeden bij de vroege voedingssignalen zorgt ervoor dat hij uitgerust is en al zijn energie in het drinken kan steken. Verschoon de luier van je kindje na de eerste borst; er komt dan weer wat ruimte in zijn maagje, waardoor je de tweede borst ook nog kunt aanbieden. Zo start je je voeding goed op en kan je baby goed uitrusten voor de volgende voeding.

Bij borst- en flesvoeding kun je de luierverschoning natuurlijk ook achteraf doen. Door je baby eerst te laten boeren en dan draaiend te verzorgen wordt de kans op voeding teruggeven kleiner.

Zie voor tips de overige artikelen over o.a. Draaiend Verzorgen.

Posted on nov 10, 2018.