Onrustige baby na een snelle bevalling, krampjes na een inleiding of vroeggeboorte, voedingsproblemen na een stuitbevalling of keizersnede? Het is allemaal mogelijk.

Onrustige baby na een snelle bevalling, of krampjes? Na een inleiding of Kiwi-verlossing voedingsproblemen? Een huilbaby na een keizersnede? Het is allemaal mogelijk.

Waarom valt de ene baby wel in zijn bedje in slaap en de ander alleen in de armen van zijn ouders? Dit kan te maken hebben met de manier, waarop een baby geboren is.

Denk maar eens aan de manier waarop jouw baby bij elke wee verder tegen de baarmoedermond aan gedrukt werd en hoe hij in het geboortekanaal heen en weer ging, voordat hij geboren werd.

[https://youtu.be/YrjcdH5fuc8]

Er komt een enorme druk op de bovenzijde van het hoofdje van je baby te staan en op de nek, tijdens de geboorte. In de nek lopen de nervus vagus zenuwbanen, die van het oor, langs de kaak, naar de mond gaan en verder naar de ademhalingsgebieden en spijsverteringsorganen.
De zenuwbanen van deze zenuw kunnen bekneld raken tijdens de uitdrijvingsfase van de geboorte.

Als deze belangrijke zenuw bekneld of beschadigd raakt, dan kan dit direct effect op:

  • het drinkproces van de baby hebben. Reuk en gevoel kunnen verstoord raken, waardoor deze baby’s niet wakker worden voor voeding en minder goed de borst of flessenspeen kunnen zoeken en vinden als ze aangelegd of gevoed worden. Het aan-happen, zuigen, slikken en ademen kan minder goed door het lichaam aangestuurd en gecoördineerd worden, waardoor deze baby’s “schrokkerig” lijken te drinken, zich vaak verslikken, veel de hik hebben en geplaagd worden door krampjes.

  • bij het oppakken kunnen baby's weerstand of pijn aangeven en soms hebben deze baby’s een voorkeur voor de linker of rechter borst of arm om gevoed te worden.

  • het kunnen kampen met een overprikkeld gehoor (bij het minste geringste weer wakker) en

  • een disbalans in het lichaam (de nervus vagus loopt 2 kanten op), waardoor een baby zich niet veilig voelt en veel behoefte aangeeft aan nabijheid van zijn ouders. Deze kindjes vinden het prettig om vastgehouden te worden, gaan niet zelf slapen en kunnen last hebben van reflux en/of spugen.

Een pasgeboren baby bezit Primaire Reflexen, zodat hij geboren kan worden en reageert nog een aantal maanden reflexmatig, zodat hij kan overleven (voeding tot zich nemen en hulp vragen). Deze reflexen worden in de eerste 6 maanden, onder invloed van beweging, in het lichaam afgeremd en gaan over in andere reflexen. De MORO-Reflex wordt bijvoorbeeld je mildere schrikreflex. Je kunt je voorstellen, dat als er een verstoring in dit integratieproces optreedt, alle processen ondergeschikt worden aan de primaire reflexen van een baby en dat dit veel compensatie behoeft om processen normaal te laten verlopen, wat je kindje veel energie kost. Dit kan op latere leeftijd voor een minder optimale motorische ontwikkeling, leerprestaties en zelfs voor een burn-out zorgen. Zolang Primaire Reflexen niet afgeremd worden blijven ze voorrang krijgen. Een baby, waarbij de zuigreflex niet afgeremd word, krijgt problemen met zijn mondfunctie en het eten van vaste voeding.

Als de primaire reflexen, om geboren te worden, niet worden gebruikt (zoals bij een keizersnede), dan kan het lichaampje van je baby deze aan laten staan, omdat hij nog denkt deze nodig te hebben om geboren te worden. Deze baby’s kunnen zich regelmatig overstrekken, alsof ze de spildraai aan het maken zijn; hoofdje achterover en uitstrekken en alsof ze zich afzetten om de baarmoeder te verlaten.

Gebieden waarop de Nervus Vagus invloed kan hebben:

Hulp nodig om deze symptomen en reflexen te herkennen? Vul het contactformulier op de website in, dan onderzoek ik jullie unieke situatie en kijken we, hoe jullie verder willen.

Posted on sep 18, 2020.