Over krabwantjes en afstemmen met je baby

Over krabwantjes en afstemmen met je baby

Regelmatig zie ik baby’s in hun wiegje liggen met wantjes aan.

Bij navraag blijken ouders dit om uiteenlopende redenen bij hun pasgeboren baby aan te doen:

  1. Warmtewantjes, omdat de handjes van hun kindje anders koud en blauw zouden worden.
  2. Omdat de baby zich anders openkrabbelt. Het is dan bedoeld als anti-krabwantjes.
  3. Sommige baby’s slaan zich uit pure wanhoop in het gezichtje en dat is zielig. Stootkussentjes hier.

Koude en blauwe handjes:

Doordat de bloedcirculatie van een baby nog in ontwikkeling is stuurt het lichaam van een baby het bloed soms daar naartoe, waar het ’t hardst nodig is.

Bijvoorbeeld: het bloed kan naar het spijsverteringsstelsel, hart en hersenen gaan en wegtrekken uit de minder vitale delen zoals de handjes en voetjes. Deze kunnen dan koud en blauw worden. Met of zonder wantjes, gebeurd dit.

Bij lange nageltjes:

Sommige baby’s worden geboren met hele lange en scherpe vingernageltjes. Het advies wat ouders wordt gegeven is deze pas met 6 weken te knippen, omdat je niet goed voelt of je in het nageltje of in de zachte huid van het vingertje knipt. Vijlen mag wel tot 6 weken of langer. Een baby heeft zonder wantjes toegang tot zijn vingertjes, om zijn ouders te vertellen dat hij honger heeft (handjes sabbelen), moe is of geschrokken is.

Waarom slaat een baby zichzelf dan soms?

Een jonge baby heeft nog geen controle over zijn lijfje. Veel functies worden reflexmatig aangestuurd. Zoals de Zoek-, Hap- en Zuigreflex om te kunnen eten. De Moro-reflex om hulp te kunnen vragen en dus te overleven (ook al zijn er geen loslopende leeuwen en tijgers meer; maar dat weet je kindje niet). Aan het lijfje en de handjes van je baby kun je zien wat er aan de hand is en welke reflex aangaat. Als je baby moe is en al veel signalen heeft gegeven, met onder andere zijn gezichtje en handjes, dan kan hij vaak alleen nog maar uit pure frustratie huilen en lukt het hem niet meer om zijn armpjes of zijn lijfje stil te houden. De armpjes maaien dan in het rond en je baby slaat zichzelf, onbedoeld.

Vroege moeheid signalen kunnen zijn:

  • Wit wegtrekken
  • Krakend geluid maken
  • Wegkijken, geen oogcontact meer maken
  • Duimpje in gesloten vuistje
  • Uiteindelijk: drukker bewegen en jengelen.

Probeer dus gebruik te maken van de lichaamstaal en de taal van de handjes van je kleintje, om er achter te komen wat hij nodig heeft. Stop met wat je aan het doen bent, kijk en luister naar je baby, sla de dekentjes terug zodat je zijn hele lijfje ziet. Gebruik onderstaande afbeelding om af te stemmen.

Taal der handjes.jpg

Posted on dec 04, 2019.