Reflux, overproductie en matige groei

Casus Reflux, overproductie en matige groei.

Mevrouw heeft ervaring met Reflux bij het oudere zusje. De baby is destijds opgenomen in het ziekenhuis, er is overgestapt op kunstvoeding en de voeding is ingedikt. Door de medicatie werd de ontlasting dikker, ontstond er kramp en werd daar weer medicatie voor gegeven. Dochtertje heeft veel gehuild. Na 6 maanden ging het beter. Het gezin heeft destijds geen Kraamzorg gehad, omdat het dochtertje in het ziekenhuis heeft gelegen. Mevrouw is niet bekend met Kraamzorg en wil graag het minimale uren-pakket van 24 uur.

Bij het maken van de afspraken zegt mevrouw geen interesse te hebben in Draaiend verzorgen en Dunstan Babytaal. De eerste dag kijk ik hoe mevrouw, op bed de luier van haar zoontje verschoont. Ze pakt de baby bij de enkeltjes en tilt hem zo op de schone luier. Ik complimenteer haar met het mooi stevig omdoen van de luier en veeg met een spuugdoekje de teruggelopen voeding uit de mondhoeken van de baby.

Mevrouw geeft aan dat ze bij haar dochtertje erg bang is geweest vanwege haar Reflux, omdat zij bijna in de terugkomende melk is gestikt. Haar zoontje slaapt daarom in een ledikant naast haar. Ik geef aan dat ik haar angst begrijp en complimenteer haar wegens de Rooming-In van de baby. Ik vraag of ze graag meer zou willen weten over nieuwe inzichten rondom Reflux en maatregelen, die ze kan nemen om het spugen te verminderen. Dat wil ze heel graag, maar ze vermoedt dat het nu toch weer dezelfde kant op zal gaan. Deze baby is ook onrustig en spuugt.

Op dat moment “huilt” haar zoontje "EH". Mevrouw reageert niet op het huiltje. Ik geef aan, dat haar baby het geluid maakt waarmee het middenrif lucht probeert kwijt te raken die uit de maag de slokdarm ingaat en vraag of ik hem op mag pakken voor een boertje. Dat is goed en na enig kloppen komt er een grote boer. Het kleine mannetje is nu rustig en ik stop hem weer in zijn bedje.

Na een uur herhalen we dit en de komende 3 uur Kraamzorg spuugt de baby niet meer. Ik maak mevrouw daarop opmerkzaam. Ook verschoon ik bij de controles de luier Draaiend, waarbij ook geen melk terugkomt. Ze vraagt waar dat mee te maken heeft.

Maagafsluiting.jpg

Ik leg uit:

  • Elke baby heeft Reflux; de maagafsluiting groeit de komende 6 tot 12 maanden pas goed dicht.
  • Als je goed luistert naar het Reflex-geluid "EH" en een baby dan laat boeren, dan komt de lucht, waarmee vaak ook de melk terugkomt, eruit zonder dat een baby spuugt.
  • Door het Draaiend verzorgen van een baby zorg je ervoor dat de maagafsluiting dicht ligt als je een baby op de linker zijde draait. Op rechts ligt hij open.
  • "Weet u nog dat u last had van maagzuur", vraag ik? Mevrouw weet nog dat het op de linkerzijde minder was.

Bleef nog de overproductie, groene luiers en achterblijvende groei.

We zijn begonnen met 1 borst per voeding aanleggen, om de productie langzaam op gang te krijgen. Dit is het 2e kindje van mevrouw, ze was bekend met veel melk en mevrouw heeft een gewone fysiologische bevalling gehad. Wel een liter bloed verloren nadat de placenta eruit kwam, maar de eerste zorgdag (dag 3) hoor ik de baby al goed klokken. Dag 4 groeit de baby 40 gram in gewicht.

Op dag 6 krijgt mevrouw stuwing, legt ze haar baby ’s nachts weer aan beide borsten aan en stagneert de groei van de baby. Ik vraag of ik één van onze lactatiekundigen mag bellen om even met haar te overleggen. Dat is goed. Ik leg de situatie uit. We komen overeen dat we mevrouw adviseren om de borsten te koelen, de eerste (suikerrijke melk) even weg te laten lopen en de baby dan de vettere melk te geven.

Inmiddels heeft mijnheer het kraambureau gebeld, dat zijn moeder komt en dat Kraamzorg dan niet meer nodig is. Na overleg met de Verloskundige komen we overeen dat de zorg een dagje eerder afgesloten kan worden, met 2 uur als de baby voldoende is aangekomen.

De volgende dag weegt de baby 60 gram meer en sluit ik de zorg af met een dossier vol goede informatie en adviezen om deze borstvoedingsperiode te laten slagen en de Reflux te beteugelen.

Posted on feb 13, 2020.