Stappenplan voor Babyslaap

Stappenplan voor Slaap (voor baby’s van 0 – 6 maanden)

Wat heb je nodig?

 1. Een baby, liefst één die moe is:

Over alerte baby.jpg

 1. Een ouder of verzorger, die verandering wil.
 2. Wat tijd.

Voorbereiding:
Een gedegen intake, waaruit o.a. het volgende duidelijk wordt:

Hoe is jullie situatie;

 • Hoe zien jullie dagen eruit?
 • Hoe oud is de baby of hoeveel moet hij/zij eigenlijk slapen?
 • Wat is het temperament van je baby?
 • Welke voorgeschiedenis heeft je baby?
 • Welke behoefte heeft jouw baby?
 • Wat heb jij nodig?
 • Hoe ziet jullie netwerk eruit?
 • Welke aanpak past bij jou?

Ingrediënten: Rust, Regelmaat, Responsiviteit (Sensitief) en het Reguleren van emoties

Werkwijze:

 1. Bied Rust

Weten wanneer je baby rust nodig heeft. Hoe kun je zien dat je baby moe is? Welke signalen geeft je baby dan? Hoe geef je je baby rust?

Het is erg belangrijk dat je baby voldoende rust krijgt. Tijdens het slapen groeien kinderen en verwerken ze wat ze overdag aan prikkels hebben binnengekregen. Na een rustperiode hebben ze weer nieuwe energie om te eten, spelen en om ontwikkelingen op te doen. Een rustige omgeving is een pré voor je baby. Dat betekent bijvoorbeeld dat er niet te veel of te harde geluiden zijn van bijvoorbeeld de radio/tv., computerspelletjes of oudere kindjes.

Een rustige omgeving creëer je door zelf rustig te zijn (je baby kan jouw gemoedstoestand oppikken), geen wandeling langs drukke verkeerssituaties te maken en je baby de gelegenheid te geven in alle rust “af te schakelen”, zodra hij moe is.

Dit kan je baby als hij zijn hoofdje naar één kant van het bedje kan draaien, waar geen prikkelend speelgoed, of kleur zichtbaar is. Een mobiel waar geluid uitkomt als een baby rust nodig heeft, geniet ook niet de voorkeur. Ga jij de fanfare bellen als je wil slapen? Een baby kan nog niet filteren. Ook niet als hij slaapt. Hij zit de helft van zijn slaapcyclus in een REM-slaap. Alles blijft binnenkomen.

Ken het slaap/waak-ritme van je baby:

0 - 2 weken: 2 á 3 uur slapen / 30 - 45 minuten wakker per keer

2 – 6 weken: 2 á 3 uur slapen / 46 – 60 minuten wakker per keer

6 – 12 weken: 2 á 3 uur slapen / 60 – 75 minuten wakker per keer

3 – 5 maanden: 2 uur slapen / 1,5 uur wakker per keer

De lichaamstaal van moeheid herkennen:

Vroege moeheid signalen bij je baby herken je zo: Wegkijken (geen oogcontact meer maken), krakend geluid maken, drukker bewegen, jengelen, Auw-huilen (zie/hoor Dunstan Babytaal). De handjes van je baby verraden moeheid als het duimpje in een gesloten vuistje zit.

Heeft je baby een uitgesproken temperament? Dan kan het zijn dat er direct actie ondernomen moet worden als hij de behoefte om te slapen aangeeft. Gaat je baby snel over van jengelen in “over de rooie”, dan is het handig als er iets eerder op behoefteverzoeken wordt ingegaan. Je baby heeft geen slaap; hij IS slaap; alles staat in het teken van moeheid/slapen.

De ouder of verzorger, die de meest zinvolle interactie met zijn baby heeft, krijgt zijn vertrouwen. Vul je de behoeftes van je baby in, dan ontstaat een veilige hechting. Hét fundament voor geluk, groei en ontwikkeling van je kindje.

 1. Regelmaat

Voorspelbaarheid geeft veiligheid.

Doe alle handelingen in dezelfde voorspelbare volgorde. Zo weet je baby wat er komen gaat en dit zorgt voor een stukje veiligheid.

Maak in de ochtend een wandeling met je baby, zodat hij/zij wordt blootgesteld aan daglicht en verse zuurstof; dit bevordert het dag- en nachtritme en zo ook het slapen ‘s nachts.

Open in de ochtend de gordijnen voor daglicht en sluit ze zodra het donker wordt, of je baby gaat slapen. Dit heeft invloed op de aanmaak van het slaaphormoon Melatonine in het lijfje van je baby en een goed dag- en nachtritme.

Leg je baby te slapen in een donkere kamer. Zo reduceer je prikkels.

 1. (Sensitieve-) Responsiviteit

Benoem aan je baby wat je aan hem ziet. Dat hij moe is en dat hij nu mag rusten. Hiervoor is het nodig dat je hem steeds observeert als hij wakker is.

Gebruik een lage en trage stem om hem tegemoet te komen in zijn moeheid. Van hoge stemmen is bekend dat ze “contact maken” inhouden.

Bied een voorspelbaar bedritueel aan: Zing een liedje of lees een boekje (vanaf 3 maanden), doe een trappelzak aan, leg je baby in zijn bedje en geef hem nog een knuffel.

Zorg dat het een ritueel is wat pappa, oma/oppas ook kunnen doen. Zo weet je baby steeds en overal dat hij mag gaan slapen.

Leg je baby in een prikkelarme omgeving. Ken het zicht van je baby:

https://www.visiondirect.co.uk/

Zorg dat er geen fel gekleurde dingen in het gezichtsveld van je baby liggen of laat één kant van de box of het ledikant leeg, zodat je baby zijn hoofdje die kant op kan draaien om prikkels te weren.

 1. (Emotie-) Regulatie

Wat als alle behoeftes van je baby zijn ingevuld en je weet niet meer wat te doen om hem stil te krijgen? Grote kans dat je baby niet huilt om een behoefte ingevuld te krijgen (Behoefte-huilen), maar vanwege een eerdere gebeurtenis (Herinnerings-huilen), die hij moet verwerken.

Dit kan lastig te herkennen zijn en behoeft de expertise van een baby-professional. Deze kan, samen met jou, kijken welke signalen jullie baby nog meer laat zien en welke aanpak richting jullie baby je aanspreekt. Elke baby is anders en elke ouder heeft ook een andere achtergrond.

Wat gebeurd er bij jou van binnen als je baby huilt? Hoe ga je daarmee om? Hoe reageert je baby op de acties, die je doet? Welke aanpak past bij jullie?

Wil je dat er eens iemand met jullie meekijkt en denkt?

Vul dan het contactformulier in op de site van www.saskiababycarecoaching.nl en pak jullie groeikansen.

Liefs, Saskia

Zorg vanuit het hart.png

        Zorg vanuit het hart

Posted on okt 13, 2020.