Stress of spanning bij baby’s en zeer jonge kinderen kan al optreden als de ouder 20 minuten uit het zicht verdwenen is of als zich nieuwe gebeurtenissen in het leven van een kindje voordoen, die het nog niet zelf kan verwerken of als het nog geen woorden aan zijn emoties kan koppelen.

Ontregeling, vooral chronische, kan de vroege ontwikkeling van de hersenen negatief beïnvloeden. Dit kan gevolgen hebben voor de intelligentie, emotionele veerkracht, zelfregulering en gezondheid in brede zin.

Dit kan zich onder meer gaan uiten in gedragsuitdagingen en gezondheidsklachten waar artsen geen medische oorzaak voor kunnen vinden, zoals excessief huilen, slecht (gaan) slapen, chronische vermoeidheid, obesitas, eczeem, epilepsie en druk gedrag, dan wel passiviteit. De gevolgen kunnen dus fors zijn voor zowel het kind als de ouders en is afhankelijk van het samenspel van een aantal factoren. Hoe jonger een kind, hoe minder mogelijkheden het heeft om zich zelf te beschermen en te reguleren.

Ontregeling vereist veelal een brede aanpak.

Waar kan het beste op ingespeeld worden? Allereerst ouders bewust laten worden van het feit dat ontregeling gevolgen heeft op verschillende gebieden. Uitdagingen die opgelost zijn binnen het ene gebied, garanderen niet dat onderliggende patronen zich niet voortzetten op of binnen andere gebieden. Bewustzijn hiervan moet duidelijk maken dat hulp voor kinderen zich dus niet mag beperken tot één gebied. Een groeiachterstand geconstateerd op het consultatiebureau kan en mag niet stoppen bij het enkel geven van een voedingsadvies. Een brede aanpak is nodig, wil ontregeling zich kunnen omzetten naar een dynamisch gezond evenwicht.

Loop je in je ouderschap tegen uitdagingen aan en wil je daar graag eens over van gedachten wisselen? Neem dan contact met me op. Dan kijken we samen hoe jullie daarmee om willen gaan.

Dat hoeft namelijk niet één bepaalde aanpak te zijn, maar het is wel fijn als het bij jou als mens past. Als ouder ben en blijf je verantwoordelijk voor je kind en ga je zelf de uitdaging aan. Zo hou je het vol, want je weet precies waarvoor je het doet.